top of page

generatieve ai.

AI-PNG-Transparent.png

Generatieve AI stelt gebruikers in staat om snel nieuwe inhoud te genereren op basis van een verscheidenheid aan input. Deze input wordt door AI-tools omgezet naar bepaalde output, zoals tekst, afbeeldingen, geluiden, animatie, 3D-modellen of andere soorten gegevens.

Ik schrijf veel posts over het onderwerp, verzorg lezingen en workshops, en heb een boek geschreven over het werken met generatieve AI in onderwijs. Ook organiseer ik bootcamps rondom ai.

Chatten met Napoleon (boek,september 2023)

In Chatten met Napoleon lees hoe je met hulp van generatieve AI een virtueel gesprek kunt voeren met historische figuren, van Cleopatra tot Einstein. En dat niet alleen, want de mogelijkheden van nieuwe technieken voor AI, zoals ChatGPT en andere tools, zijn ongekend. Tegelijkertijd kleven er ook serieuze risico’s en beperkingen aan deze technologieën. Hoe kun je daar als docent in de praktijk op een leuke, slimme én verantwoorde manier gebruik van maken? 

Dit boek geeft antwoord op die vraag. Het is geschreven voor docenten, van voortgezet tot wetenschappelijk onderwijs. Samen met Thijmen Sprakel leg ik uit hoe generatieve AI werkt; een vorm van kunstmatige intelligentie die op basis van data en training nieuwe, originele content creëert. Ook vertellen we hoe je de beste prompts schrijft en hoe je de uitdagingen rondom bijvoorbeeld toetsing, schrijfopdrachten of het kritisch evalueren van resultaten aangaat. 

 

We geven concrete handvatten om de vele mogelijkheden van generatieve AI in het onderwijs in te zetten. Het leeuwendeel van het boek bestaat dan ook uit werkvormen die direct zijn te gebruiken of die inspireren en aanzetten tot experimenteren. Een echt praktijkboek dus, boordevol voorbeelden, tips, en werkvormen. Een boek met handvatten voor docenten om hun onderwijspraktijk aan te passen aan een wereld waarin generatieve AI niet meer is weg te denken.

chatten_met_napoleon_lr.jpg

Samenwerking met Typetone.AI

In een poging om docenten nóg beter te ondersteunen bij verantwoord werken met AI in onderwijs, ben ik een samenwerking aangegaan met Typetone.AIWat is Typetone.AI? Simpel gezegd is het een alles-in-één AI tekstschrijver, waar je data 100% veilig is. Dat is goed nieuws, want ik merk dat er veel onrust heerst rondom veiligheid en privacy - met name in een onderwijscontext. En terecht! Daarom zet ik een startup als deze - die by design inzet op veiligheid (en ook nog eens van Nederlandse bodem is) - graag in het zonnetje.

 

Wat zijn de kenmerken?

 

1️⃣ Een veilige omgeving: geen data die wordt gebruikt voor trainingsdoeleinden, en alles verwerkt op Europese servers. AVG-proof dus!

 

2️⃣ Schrijf AI-content in de tone of voice die je zelf kiest, binnen een afgeschermde omgeving met bijv. je eigen huisstijl van je instelling of opleiding.

 

3️⃣ Werkt met sjablonen. Hierdoor hoef je je als docent niet te verdiepen in het hele promptproces. Denk aan sjablonen voor het concretiseren van je onderwijsvisie, formuleren van leeruitkomsten, bedenken van leeractiviteiten of toetsvormen, en nog veel meer

 

4️⃣ Een ingebouwde chat-functie: OnderwijsGPT, maar dan AVG-proof.

 

Wil je meer weten over hoe het onder de motorkap werkt of heb je vragen over je dit optimaal integreert in je onderwijs, vraag dan even een kennismaking met demo aan…

 Meer weten? Neem contact op of connect op:

  • LinkedIn
  • Instagram
  • Twitter
bottom of page