top of page

over mij.

sddefault_edited.jpg

Barend Last (1986) is schrijver, spreker, docent en onderwijsadviseur. Van 2018 tot 2023 was hij verbonden als onderwijskundig specialist bij de Universiteit van Maastricht, waar hij zich vooral bezighield met onderwijsinnovatie en docentondersteuning. Sinds begin 2023 werkt hij als zelfstandige. 

 

Barend is auteur van verschillende (kinder)boeken en artikelen, en werkt hij als freelance voorlezer bij De Voorleeshoek. Af en toe vindt hij ook ergens wat van. En soms wordt dat dan ook ergens gepubliceerd.

 

Barend treedt regelmatig op als spreker en trainer, met name op het gebied van onderwijsontwerp, blended learning en kunstmatige intelligentie (ai). In 2021 won hij een SURF Onderwijsaward. en in 2023 haalde zijn boek 'Gif in het Dierenrijk' de top 3 voor de Nederlandse Kinderjuryprijs voor het beste kinderboek van 2023.

biografie.

Dit ben ik. Barend Last. Een geboren Maastrichtenaar, die geen woord Maastrichts spreekt. Met een Amsterdamse pa en Doetinchemse ma. Afstammeling van Jef Last en Ida ter Haar. Een liefhebber van verhalen, zowel in woord als in beeld, en met een warm onderwijshart. Met een gezonde verslaving aan muziek, en een flinke dosis humor. Een vrijbuiter, altijd op zoek naar avontuur. Iemand met ideeën en een liefde voor het woord.


Op mijn 17e vertrok ik als vervelende puber naar de Koninklijke Marine en werd ik gesmeed tot een jongeman. Dat was een geweldige tijd, waar ik mezelf behoorlijk heb leren kennen. Na vier jaar varen zwaaide ik af en kwam ik terecht in de studentenwereld van Utrecht. Van de ene ontgroening door naar de ander, wat me vormde met vallen en opstaan. Ik had het voor geen goud willen missen.

leraar.jpg

Vanuit een passie voor kinderen als leraar het onderwijs in gerold, zoals te zien is op de foto hierboven. Ik deed kennelijk iets goed, te zien aan de glimlach van de jongedame rechts onderin. Maar al snel liep ik tegen een muur aan. Dat krijg je als je altijd maar wil weten waarom we het allemaal doen zoals we het doen. Daarom studeerde ik door aan de Universiteit van Amsterdam, en werd ik onderwijskundig specialist. Nu zit ik op mijn plek in de wondere wereld van onderwijs, met name in het mbo, hbo en wo.


Mijn passie voor kinderen ben ik echter nooit verloren. Je kan me kennen van De Voorleeshoek, waar ik samen met Anouk de mooiste kinderboeken voorlees. Ook schrijf ik mijn eigen boeken. Zoals 'Kleine Held op Sokken' (2020), de Pixie serie voor Mo's Daughters (2020), De Vrijbuiter (2021) de bestseller 'Gif in het Dierenrijk' (2022) en de boeken voor docenten 'Blended learning en onderwijsontwerp' (2021) en 'Blended learning in de praktijk' (2022). En er zit nog veel meer in de pijplijn. Hou daarom mijn site, Linkedin of Instagram in de gaten.

de-voorleeshoek-logo.png
bua-logo-768x160.png
fontaine.png
mu.png
bottom of page