top of page

de vrijbuiter.

In de jaren 60 streek er een klein Amsterdams vrouwtje neer in het Limburgs Heuvelland. Een eigenzinnig vrouwtje, met zo haar eigen manieren, dat niet op haar mondje was gevallen. Haar naam was Miek Last, dochter van Jef Last.

 

Ze begon een eigen ponyclub en zomerkamp, genaamd De Vrijbuiter, met van die kleine onooglijke paardjes waar kinderen bovenop mochten sjokken door het bos. En daar verdiende ze haar brood mee.

 

Menig boer heeft avonden lang gelachen. Schuddebuikend naast zijn vrouw over zoveel dwaasheid. Het gesprek van de dag in iedere kroeg. Ze gaven Miek hooguit één jaar, meer niet. Het heeft uiteindelijk ruim vijftig jaar geduurd. Eerst onder de bezielende leiding van Miek, en later onder haar zoon, Okke Last. Gebaseerd op die magische tijd, publiceerde ik in 2021 de jeugdboeken De Vrijbuiter en Het Geheim van de Smid.

De Vrijbuiter
Het Geheim van de Smid
Krantenartikel De Vrijbuiter

Om de herinneringen in ere te houden, vind je op deze pagina talloze oude teksten en foto's van vervlogen tijden. Een archief van de echte Vrijbuiter, met onder andere de ponybrieven van Okke, zijn boeken over de geschiedenis en paardrijden, en foto's van vroeger.

brieven

ponybrieven.

Okke schreef jarenlang bijna wekelijks korte ponybrieven, die hij verspreidde onder de leden van de ponyclub. Op gekscherende, ietwat cynische toon behandelde hij allerlei onderwerpen rondom paardrijden en leven. Duidelijk doordrenkt van een eigenzinnige visie, bieden deze brieven een prachtige herinnering aan Okke. Je hoort hem de woorden bijna hardop zeggen. De ponybrieven zijn gescand in pdf formaat.

 

Download ze hier.

e-boeken

e-boeken.

Naast ponybrieven, schreef Okke ook langere teksten. Er zijn drie noemenswaardige manuscripten die je hier kan downloaden.

  • De Limburgers heten u welkom: Dit boek vertelt de hele geschiedenis van De Vrijbuiter van begin tot eind.

  • Paardenpraat: In dit boek beschrijft Okke zijn volledige visie op hoe we om zouden moeten gaan met paarden.

  • Eva mag bij de ponyclub: Een onaf manuscript, over een meisje dat bij Ponyclub St. Pieter komt paardrijden.

video's

video's.

Okke die een lesje ponyrijden geeft (even klikken).

De Drie Dikke Dames - Filosoferen. Het lied waarmee kinderen dag in dag uit werden gewerkt.

Okke speelde ooit in een videoclip voor een vriend.

De ponykampen van Ponyclub Maastricht, zoals ze tegenwoordig worden gegeven.

Een korte documentaire over de ponyclub Maastricht, overgenomen door Frederike Heijnen nadat Okke was overleden. Zij heeft de club levend gehouden, en zet het met veel enthousiasme voort. DEEL 1

Een korte documentaire over de ponyclub Maastricht, overgenomen door Frederike Heijnen nadat Okke was overleden. Zij heeft de club levend gehouden, en zet het met veel enthousiasme voort. DEEL 2

foto's

foto's.

bottom of page