de echte vrijbuiter.

Het verhaal van De Vrijbuiter is best een beetje echt gebeurd. Eerst in Nederlands Limburg en later net over de grens bij Maastricht, ergens op het randje van Belgisch Vlaanderen, was het er echt. Dat malle zomerkamp De Vrijbuiter. En het begon allemaal lang geleden bij Miek.

Terwijl hun tractors zachtjes pruttelden en ze hun velden bewerkten, glimlachten de boeren gelukzalig om de simpelheid van hun bestaan. Toen streek een malle, stadse juffrouw neer in een kasteeltje verderop. Ze had van die kleine onooglijke paardjes, waar kinderen bovenop mochten sjokken door het bos. En daar verdiende ze haar brood mee. Menig boer heeft avonden lang gelachen. Schuddebuikend naast zijn vrouw over zoveel dwaasheid. Het gesprek van de dag in iedere kroeg. Ze gaven Miek hooguit één jaar, meer niet. Het heeft uiteindelijk ruim vijftig jaar geduurd.

Om de herinneringen in ere te houden, vind je op deze pagina talloze oude teksten en foto's van vervlogen tijden. Een archief van de echte Vrijbuiter, met onder andere de ponybrieven van Okke, zijn boeken over de geschiedenis en paardrijden, en foto's van vroeger.

spring snel naar:

ponybrieven.

e-boeken.

 
 

Okke schreef jarenlang bijna wekelijks korte ponybrieven, die hij verspreidde onder de leden van de ponyclub. Op gekscherende, ietwat cynische toon behandelde hij allerlei onderwerpen rondom paardrijden en leven. Duidelijk doordrenkt van een eigenzinnige visie, bieden deze brieven een prachtige herinnering aan Okke. Je hoort hem de woorden bijna hardop zeggen. De ponybrieven zijn gescand in pdf formaat.

 

Download ze hier.

Naast ponybrieven, schreef Okke ook langere teksten. Er zijn drie noemenswaardige manuscripten die je hier kan downloaden.

  • De Limburgers heten u welkom: Dit boek vertelt de hele geschiedenis van De Vrijbuiter van begin tot eind.

  • Paardenpraat: In dit boek beschrijft Okke zijn volledige visie op hoe we om zouden moeten gaan met paarden.

  • Eva mag bij de ponyclub: Een onaf manuscript, over een meisje dat bij Ponyclub St. Pieter komt paardrijden.

video's.

 

Okke die een lesje ponyrijden geeft (even klikken).

De Drie Dikke Dames - Filosoferen. Het lied waarmee kinderen dag in dag uit werden gewerkt.

Okke speelde ooit in een videoclip voor een vriend.

De ponykampen van Ponyclub Maastricht, zoals ze tegenwoordig worden gegeven.

Een korte documentaire over de ponyclub Maastricht, overgenomen door Frederike Heijnen nadat Okke was overleden. Zij heeft de club levend gehouden, en zet het met veel enthousiasme voort. DEEL 1

Een korte documentaire over de ponyclub Maastricht, overgenomen door Frederike Heijnen nadat Okke was overleden. Zij heeft de club levend gehouden, en zet het met veel enthousiasme voort. DEEL 2

foto's

 

reacties.

 

Laat hieronder je reactie weten. Misschien heb je nog een leuke herinnering of anekdote over vroeger? Of wat is je het meest bijgebleven? Laat het hieronder weten. Je kan zelfs een foto toevoegen.