publicaties.

2020

Blended learning wordt het nieuwe normaal

Schoolfacilities, editie 1, september 2020

Blended learning deed twintig jaar geleden zijn intrede in het onderwijs maar wordt lang niet altijd en overal
goed toegepast. In dit artikel geef ik aan hoe hier verandering in zal komen.

Elk nadeel heb z’n voordeel: hoe de coronacrisis ons onderwijsontwerp uitdaagt

Onderwijs & Gezondheidszorg, editie 5, september 2020

In maart 2020 stond heel het onderwijsland op zijn kop. We gingen in één klap over naar afstandsonderwijs, waarbij het fysieke deel nagenoeg één-op-één in een online jasje werd gestoken. Al snel bleek echter, dat dit niet goed werkte. In de quick fix die plaatsvond was alleen geen tijd voor een goed (her)ontwerp, waarin de verschillende functies van onderwijs tot hun recht komen. Die tijd is nu echter aangebroken.

Hybrid Virtual Classroom: Synchroon fysiek en online onderwijs in één

LinkedIn & Campus Day, augustus 2020

Er zijn onderwijsinstellingen die kiezen voor de setup waarin een deel van de studenten fysiek aanwezig is, terwijl een ander deel vanaf afstand inbelt. Deze setting heet de hybrid virtual classroom. Hoe zit het hiermee? Wat is er al over bekend? En wat zijn de aandachtspunten? Een overzicht van een uitdagende onderwijssetting.

Voor het vinden van de juiste vorm van onderwijs is tijd en ruimte nodig om te experimenteren

Campus Day, juli 2020

Jasper van Winden van Universiteit Utrecht en ik werden geïnterviewd door Campusday over hoe onderwijs zich aan heeft gepast in de corona lockdown periode, wat we hiervan kunnen leren en hoe dit de toekomst van onderwijs beïnvloedt.

Blended learning wordt het nieuwe normaal op de campus

Campus Day, juli 2020

In het nieuwe normaal speelt de fysieke campus een basisrol, maar komt de virtuele campus komt beter in het verlengde ervan te liggen. Dat stelde ik tijdens het webinar ‘De Toekomst van de Campus’ op basis waarvan dit artikel is gepubliceerd.

Met z'n allen in de (verkeerde) blender! Wat er misgaat in onderwijsland.

LinkedIn, juni 2020

Op basis van observaties en ervaringen rondom de quick fix die in (online) onderwijs plaatsvond ten tijde van COVID-19, pleit ik in dit artikel voor waakzaamheid tegen verkeerde conclusies en gebruik van vage terminologie.

Niet slechter, anders

NRC, juni 2020

In reactie op het artikel "In het virtuele klaslokaal ligt vervreemding op de loer" beschrijf ik waarom de auteur van het opiniestuk tot de verkeerde conclusie komt dat online onderwijs niet werk. Het werkt prima, maar het is gewoon anders en behoeft dus ook een andere aanpak.

Hoger onderwijs in de 1,5m samenleving: Didactische scenario's voor 1 september

LinkedIn, mei 2020

Daar gingen we met z'n allen, eind maart 2020, in één klap naar online onderwijs. Maar toen deze tijdelijke oplossing min of meer stond, en we even adem haalde, doemde de volgende uitdaging alweer op: hoe ou ons onderwijs er uitzien per 1 september? Eén ding was zeker: de traditionele universiteitservaring zou voor een groot deel veranderen. Hoe ik daarover dacht? Dat lees je in dit veelbesproken Linkedin artikel.

2019

Blended learning: een label als belemmering

OnderwijsInnovatie, maart 2019

Er bestaan hardnekkige misconcepties over de term blended learning. In dit artikel tackel ik deze misverstanden en beschrijf ik hoe ondersteuners en docenten hier het beste mee om kunnen gaan. Gepubliceerd in het blad OnderwijsInnovatie van de Open Universiteit.

Langs elkaar heen praten en verkeerde keuzes maken

Observant, november 2019

De vakliteratuur laat er geen twijfel over bestaan: de inrichting van onderwijsruimtes heeft grote impact op de leerprestaties van studenten. Toch gaat het vaak mis. In dit opiniestuk stel ik het onderwerp aan de kaak. Gepubliceerd in het onafhankelijke universiteitsblad de Observant.

© 2019-2020 - Barend Last - ContactPrivacy