top of page
  • Foto van schrijverBarend

Video's afspelen op 1,5x snelheid: beter of slechter?

Bijgewerkt op: 19 feb. 2022

𝗢𝗡𝗗𝗘𝗥𝗭𝗢𝗘𝗞 | 𝗩𝗶𝗱𝗲𝗼'𝘀 𝗮𝗳𝘀𝗽𝗲𝗹𝗲𝗻 𝗼𝗽 𝟭,𝟱𝘅 𝗼𝗳 𝟮𝘅 𝘀𝗻𝗲𝗹𝗵𝗲𝗶𝗱: 𝘄𝗮𝘁 𝗱𝗼𝗲𝘁 𝗱𝗶𝘁 𝗺𝗲𝘁 𝗹𝗲𝗿𝗲𝗻?


In een recent experiment keken onderzoekers naar de effecten van verschillende kijksnelheden van opgenomen lectures op leereffecten. Als een student een video op 2x snelheid bekijkt, besteed hij in principe de helft minder tijd aan interactie met de leerinhoud. Betekent dit dan ook dat er de helft minder geleerd wordt?


De (behoorlijk uitgebreide) resultaten zijn erg interessant, waarbij de onderzoekers ook hebben gekeken naar andere snelheden (1,5x of 3x) en wat het effect is van herhaling. Zeer de moeite waard om te lezen, met name de volgende bevindingen:


𝟭) 𝗵𝗲𝘁 𝗯𝗲𝗸𝗶𝗷𝗸𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝘃𝗶𝗱𝗲𝗼'𝘀 𝗼𝗽 𝗵𝗼𝗴𝗲𝗿𝗲 𝘀𝗻𝗲𝗹𝗵𝗲𝗱𝗲𝗻 𝘃𝗲𝗿𝗹𝗮𝗮𝗴𝘁 𝗶𝗻𝗱𝗲𝗿𝗱𝗮𝗮𝗱 𝗵𝗲𝘁 𝗹𝗲𝗲𝗿𝗲𝗳𝗳𝗲𝗰𝘁, 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝘇𝗼 𝘀𝘁𝗲𝗿𝗸 𝗮𝗹𝘀 𝗷𝗲 𝘇𝗼𝘂 𝗱𝗲𝗻𝗸𝗲𝗻.


𝟮) 𝘀𝘁𝘂𝗱𝗲𝗻𝘁𝗲𝗻 𝗸𝘂𝗻𝗻𝗲𝗻 𝗱𝗲 𝘃𝗿𝗶𝗷𝗴𝗲𝗸𝗼𝗺𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱 𝗻𝘂𝘁𝘁𝗶𝗴 𝗯𝗲𝘀𝘁𝗲𝗱𝗲𝗻, 𝘄𝗮𝗮𝗿𝗱𝗼𝗼𝗿 𝗹𝗲𝗿𝗲𝗻 𝘇𝗲𝗹𝗳𝘀 𝗸𝗮𝗻 𝘃𝗲𝗿𝗯𝗲𝘁𝗲𝗿𝗲𝗻.


Zo blijkt dat het bekijken van video's op 2x snelheid een efficiënte studiestrategie kan zijn, met name wanneer studenten de vrijgekomen tijd gebruiken voor aanvullende studieactiviteiten of het opnieuw bekijken van de video. Studenten moeten dit dan wel gespreid doen, bij voorkeur net voor een prestatie.


Mijn duit in de zak is dat dit terug te brengen is tot een effectief leerprincipe: herhaling en gespreid leren is effectiever dan eenmalig bestuderen.


#onderwijs#kennisclips#videos#onderzoek#blendedlearning


Blog over artikel: https://lnkd.in/ezN-UqNB


Bron artikel: https://lnkd.in/ekBSNT9c

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page