top of page
  • Foto van schrijverBarend

Spiekbriefjes

Ik moet iets bekennen: toen ik nog een puisterige, puberende leerling was op het VMBO, leerde ik nooit voor toetsen. Ik had een beter plan: spiekbriefjes. Niet zomaar spiekbriefjes, nee, ik maakte er een sport van om ze zo vernuftig mogelijk vorm te geven.


Zo printte ik bijvoorbeeld briefjes van 2x2cm uit met een puntsgewijze samenvatting in lettertype Arial met puntgrootte 2 - amper leesbaar (ik heb goede ogen) - en omwikkelde het briefje vervolgens met plakband. Daardoor kon ik hem in mijn handpalm houden, zodat het zweet de inkt niet zou verpesten. En nog beter: als een docent vermoedde dat ik spiekte, hield ik mijn armen omhoog en liet ik hem vol trots mijn hele tafeltje en lade doorzoeken. Hij of zij zou toch niets vinden. Het briefje zat gewoon in mijn hand.


Ik ben niet één keer betrapt.


Als het gaat om spieken met spiekbriefjes, zijn we al snel geneigd daar van alles van te vinden. Valsspelen is slecht, toch?!


Alleen ... wat deed ik eigenlijk toen ik het spiekbriefje schreef? Ik dacht het systeem te verslaan, maar stiekem selecteerde ik de meest relevante en nuttige elementen van de leerinhoud en probeerde deze zo helder, concreet en toegankelijk op te schrijven. Met andere woorden, om een effectief spiekbriefje te schrijven, moest ik de leerinhoud zeer gedetailleerd bestuderen.


Ik hield mezelf voor de gek (maar haalde wel al mijn toetsen).


Zijn spiekbriefjes dan wel zo slecht? Een greep uit onderzoek:


"𝘛𝘩𝘪𝘴 𝘴𝘵𝘶𝘥𝘺 𝘳𝘦𝘷𝘦𝘢𝘭𝘴 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘴𝘵𝘶𝘥𝘦𝘯𝘵𝘴 𝘸𝘩𝘰 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘵𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘶𝘴𝘦 𝘤𝘩𝘦𝘢𝘵-𝘴𝘩𝘦𝘦𝘵𝘴 𝙥𝙚𝙧𝙛𝙤𝙧𝙢𝙚𝙙 𝙗𝙚𝙩𝙩𝙚𝙧, 𝘰𝘯 𝘢𝘷𝘦𝘳𝘢𝘨𝘦, 𝘪𝘯 𝘢𝘯 𝘪𝘯𝘵𝘳𝘰𝘥𝘶𝘤𝘵𝘰𝘳𝘺 𝘱𝘳𝘰𝘨𝘳𝘢𝘮𝘮𝘪𝘯𝘨 𝘦𝘹𝘢𝘮𝘪𝘯𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯." - De Raadt, 2012 https://bit.ly/3TUaMqk


“𝘐𝘧 𝘸𝘦 𝘨𝘦𝘵 𝘢𝘤𝘤𝘦𝘴𝘴 𝘵𝘰 𝘵𝘩𝘦 𝘤𝘰𝘯𝘴𝘵𝘳𝘶𝘤𝘵𝘪𝘰𝘯, 𝘤𝘰𝘯𝘵𝘦𝘯𝘵𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘶𝘴𝘦 𝘰𝘧 𝘤𝘩𝘦𝘢𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘴𝘭𝘪𝘱𝘴 𝙬𝙚 𝙡𝙚𝙖𝙧𝙣 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙢𝙤𝙧𝙚 𝙖𝙗𝙤𝙪𝙩 𝙨𝙩𝙪𝙙𝙚𝙣𝙩𝙨’ 𝙡𝙚𝙖𝙧𝙣𝙞𝙣𝙜 𝘵𝘩𝘢𝘯 𝘮𝘦𝘳𝘦𝘭𝘺 𝘣𝘺 𝘳𝘦𝘢𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘢𝘯𝘥 𝘨𝘳𝘢𝘥𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘩𝘦𝘪𝘳 𝘦𝘹𝘢𝘮 𝘢𝘯𝘴𝘸𝘦𝘳𝘴." - Engeström, 2006 https://bit.ly/3XkqC0v


"𝘛𝘩𝘪𝘴 𝘱𝘢𝘱𝘦𝘳 𝘱𝘳𝘦𝘴𝘦𝘯𝘵𝘴 𝘳𝘦𝘴𝘶𝘭𝘵𝘴 𝘧𝘳𝘰𝘮 𝘢 𝘵𝘳𝘪𝘢𝘭 𝘰𝘧 𝘢𝘭𝘭𝘰𝘸𝘪𝘯𝘨 𝘴𝘵𝘶𝘥𝘦𝘯𝘵𝘴 𝘢𝘤𝘤𝘦𝘴𝘴 𝘵𝘰 𝘯𝘰𝘵𝘦𝘴, 𝘤𝘢𝘭𝘤𝘶𝘭𝘢𝘵𝘰𝘳𝘴, 𝘢𝘯𝘥 𝘢𝘯𝘺 𝘥𝘦𝘷𝘪𝘤𝘦 𝘤𝘰𝘯𝘯𝘦𝘤𝘵𝘦𝘥 𝘵𝘰 𝘵𝘩𝘦 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘯𝘦𝘵 [...]. 𝙏𝙝𝙞𝙨 𝙬𝙖𝙨 𝙜𝙚𝙣𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡𝙮 𝙬𝙚𝙡𝙡-𝙧𝙚𝙘𝙚𝙞𝙫𝙚𝙙 𝘣𝘺 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘵𝘶𝘥𝘦𝘯𝘵𝘴." Maciejewski, 2021 https://bit.ly/3ENzNzd


Zo'n spiekbriefje (laten) maken is zo gek nog niet 😉


Hoe spiekte jij vroeger? Of hoe ga je nu om als docent/leerkracht met spiekende studenten/leerlingen?


And for old times sake, hier wat foto's van andere innovatieve manieren om te spieken. En begrijp me niet verkeerd: ik promoot hier niet om meer vals te spelen, maar ik probeer je na te laten denken over de waarde van spiekbriefjes in relatie tot hoe we toetsen.


#studenten#leren#spieken#onderwijs#toetsen#onderzoek


69 weergaven0 opmerkingen
bottom of page