top of page
  • Foto van schrijverBarend

Draaginsigne Jef Last

"Wanneer het fascisme triomfeert, de gedachte vogelvrij verklaard wordt, de wetenschap gekluisterd, de haat tot ideaal verklaard en de publieke opinie gemaakt wordt door het ministerie van de publieke leugen, dan verliest daarmee het leven zelf zijn zin, dan is alles verloren wat voor mij ooit schoon scheen of waardig of eerlijk. [...]Het is beter staand te sterven dan geknield te leven."


~ Jef Last, 1937 ~


Vandaag ontving mijn overgrootvader Jef Last postuum het draaginsigne dat Prins Bernhard in het leven riep voor verzetshelden. Hij was onder meer stichter van het verzetsblad De Vonk, droeg bij aan het vervalsen van belangrijke documenten en hielp joden met onderduiken. Daarnaast was hij schrijver, streed in verschillende oorlogen en stond aan de vooravond van het COC Nederland.


De ceremonie was in Kasteel Eerde te Ommen, met dank aan de Eerde International Boarding School voor hun gastvrijheid. Auteur van zijn ijzersterke biografie, Rudi Wester, leidde de ceremonie en vertelde onder meer over zijn tijd in het kasteel tijdens de oorlog. Brigade-generaal Arco Solkesz reikte het insigne uit aan onze familie, en ook burgemeester Hans Vroomen sprak prachtige woorden.


Trots en blij met dit gebaar. Zeker in deze gekke tijd, waarin vrijheid niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Als Jef er nog was geweest, had hij hoe dan ook zijn steentje bijgedragen aan wat er nu gebeurt in Oekraïne.


Met Pieter-Bas Last en Marc Marschalk.


Meer weten?

- Link naar het artikel: https://lnkd.in/eABt_KKW

- Wikipedia over Jef Last: https://lnkd.in/ez9pjNnS

- Informatie over zijn onlangs verschenen biografie: https://lnkd.in/esFD8X4b

- Over het insigne: https://lnkd.in/ejdxh2vh72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page