in de media.
Spring naar: Publicaties - Interviews - Recensies
Publicaties
Een overzicht van publicaties in kranten, tijdschriften en journals, of op online platforms, zoals nieuwssites en social media.
-
Blended leren: Van visie naar onderwijsontwerp
Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO), januari, 2021
Voor het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) symposium 'Hoger onderwijs: Nieuwe richtingen na de pandemie?' schreef ik een essay over blended learning en onderwijsontwerp. In 'Blended leren: Van visie naar onderwijsontwerp' kader ik het begrip blended learning en zet ik op hoofdlijnen uiteen hoe je van een visie naar onderwijsontwerp komt. Al te vaak ligt de focus op de uitingsvorm van onderwijs, en niet op het onderliggende fundament. ScienceGuide besteedt er in dit stuk ook aandacht aan.
-
Information-Wise: A case for developing an evidence-informed information literacy programme at Maastricht University
Journal for Information Literacy, januari 2021
Een case-beschrijving van het 'Information Wise' project, open access gepubliceerd in het peer-reviewed Journal of Information Literacy (JIL). In dit project hebben we bij Universiteit Maastricht een informatievaardigheden framework ontwikkeld voor bachelor opleidingen, compleet met beoogde leeruitkomsten en leermodules.
-
Instellingsbrede implementatie van blended learning
Onderwijscommunity, 18 december 2020
Als het over blended learning gaat, ligt de focus vaak op de inzet van ICT en werkvormen op cursusniveau. Met het oog op de toekomst, gaat het meer en meer over de instellingsbrede implementatie en adoptie. Hoe bereik en begeleid je als instelling zo’n breed gedragen verandering? Ook gepubliceerd op LinkedIn.
-
Vaste columnist voor Observant
Observant, oktober 2020 - heden
Op regelmatige basis schrijf ik een column voor de universiteitskrant van Universiteit Maastricht, de Observant. Daarin bespreek ik observaties die ik doe in het alledaagse leven.
-
Elk nadeel heb z’n voordeel: hoe de coronacrisis ons onderwijsontwerp uitdaagt
Onderwijs & Gezondheidszorg, editie 5, september 2020
In maart 2020 stond heel het onderwijsland op zijn kop. We gingen in één klap over naar afstandsonderwijs, waarbij het fysieke deel nagenoeg één-op-één in een online jasje werd gestoken. Al snel bleek echter, dat dit niet goed werkte. In de quick fix die plaatsvond was alleen geen tijd voor een goed (her)ontwerp, waarin de verschillende functies van onderwijs tot hun recht komen. Die tijd is nu echter aangebroken.
-
Hybrid Virtual Classroom: Synchroon fysiek en online onderwijs in één
LinkedIn & Campus Day, augustus 2020
Er zijn onderwijsinstellingen die kiezen voor de setup waarin een deel van de studenten fysiek aanwezig is, terwijl een ander deel vanaf afstand inbelt. Deze setting heet de hybrid virtual classroom. Hoe zit het hiermee? Wat is er al over bekend? En wat zijn de aandachtspunten? Een overzicht van een uitdagende onderwijssetting.
-
Blended learning wordt het nieuwe normaal op de campus
Campus Day, juli 2020
In het nieuwe normaal speelt de fysieke campus een basisrol, maar komt de virtuele campus komt beter in het verlengde ervan te liggen. Dat stelde ik tijdens het webinar ‘De Toekomst van de Campus’ op basis waarvan dit artikel is gepubliceerd.
-
Met z'n allen in de (verkeerde) blender! Wat er misgaat in onderwijsland.
LinkedIn, juni 2020
Op basis van observaties en ervaringen rondom de quick fix die in (online) onderwijs plaatsvond ten tijde van COVID-19, pleit ik in dit artikel voor waakzaamheid tegen verkeerde conclusies en gebruik van vage terminologie.
-
Niet slechter, anders
NRC, juni 2020
In reactie op het artikel "In het virtuele klaslokaal ligt vervreemding op de loer" beschrijf ik waarom de auteur van het opiniestuk tot de verkeerde conclusie komt dat online onderwijs niet werk. Het werkt prima, maar het is gewoon anders en behoeft dus ook een andere aanpak.
-
Hoger onderwijs in de 1,5m samenleving: Didactische scenario's voor 1 september
LinkedIn, mei 2020
Daar gingen we met z'n allen, eind maart 2020, in één klap naar online onderwijs. Maar toen deze tijdelijke oplossing min of meer stond, en we even adem haalde, doemde de volgende uitdaging alweer op: hoe ou ons onderwijs er uitzien per 1 september? Eén ding was zeker: de traditionele universiteitservaring zou voor een groot deel veranderen. Hoe ik daarover dacht? Dat lees je in dit veelbesproken Linkedin artikel.
-
Langs elkaar heen praten en verkeerde keuzes maken
Observant, november 2019
De vakliteratuur laat er geen twijfel over bestaan: de inrichting van onderwijsruimtes heeft grote impact op de leerprestaties van studenten. Toch gaat het vaak mis. In dit opiniestuk stel ik het onderwerp aan de kaak. Gepubliceerd in het onafhankelijke universiteitsblad de Observant.
-
Blended learning: een label als belemmering
OnderwijsInnovatie, maart 2019
Er bestaan hardnekkige misconcepties over de term blended learning. In dit artikel tackel ik deze misverstanden en beschrijf ik hoe ondersteuners en docenten hier het beste mee om kunnen gaan. Gepubliceerd in het blad OnderwijsInnovatie van de Open Universiteit.
Interviews
Een overzicht van interviews, zowel in woord als in beeld.
-
Blended learning: Geleerde lessen uit het universitair onderwijs
Breens.nl, januari 2021
Een interview gepubliceerd bij het online platform Breens over de geleerde lessen van Corona uit het universitair onderwijs.
-
Het klaslokaal van de toekomst
Vastgoedsturing, editie 16, september 2020
Leerlingen van nu zijn altijd online. Via hun smartphone, tablet of laptop begeven ze zich in de digitale wereld. Onderwijsinstellingen kunnen hier niet bij achterblijven en dus is verdere digitalisering in het onderwijs onvermijdelijk. Dit zorgt voor nieuwe uitdagingen en grote veranderingen in schoolgebouwen. En het biedt hele mooie kansen. In dit interview ga ik daar op in.
-
Blended learning wordt het nieuwe normaal
Schoolfacilities, editie 1, september 2020
Blended learning deed twintig jaar geleden zijn intrede in het onderwijs maar wordt lang niet altijd en overal goed toegepast. In dit artikel geef ik aan hoe hier verandering in zal komen.
-
Voor het vinden van de juiste vorm van onderwijs is tijd en ruimte nodig om te experimenteren
Campus Day, juli 2020
Jasper van Winden van Universiteit Utrecht en ik werden geïnterviewd door Campusday over hoe onderwijs zich aan heeft gepast in de corona lockdown periode, wat we hiervan kunnen leren en hoe dit de toekomst van onderwijs beïnvloedt.
-
Lies en Loes remoteshow #22
YouTube, Mei 2020
Te gast bij de Loes & Lies remoteshow, waar ik spreek over verschillende scenario's voor onderwijs in de 1,5 meter maatschappij. Verder geef ik tips over 'de student centraal', tools en meer...
Recensies
Recensies van boeken en testimonials omtrent optredens bij events en trainingen.
Pixie serie, 2020
-
Leukekinderboekjes - geeft geen sterren
"Het verhaal leest erg fijn en ik vind alle ideeën en oplossingen van Pixie erg interessant. Pixie is een slim meisje. De illustraties zijn gemaakt door Nuri Keli en die zien er kleurrijk en gedetailleerd uit, erg mooi om naar te kijken."
Kleine Held op Sokken, 2020
-
Magic of Books - 5 sterren
"Kleine held op sokken is echt een geweldig prentenboek voor jong en oud. Iedereen kan er iets van leren en het bevat gewoon een mooie boodschap."
-
In de boekenkast - 5 sterren
"De illustraties zijn gemaakt door Petra Konijn. Deze beelden het verhaal goed uit. Er is veel te zien! Ook is het gelukt om de jonge luisteraars de emoties te laten voelen die Bruno ook voelt."
-
Crea met kids - geeft geen sterren
"Een prachtig boek met een herkenbaar verhaal. Je klein voelen als je niet veel durft en "groter " worden als je zelfvertrouwen krijgt!"
-
Kinderboekenjournaal.nl - geeft geen sterren
"Door de mooie opbouw in het verhaal kan je de zoektocht van Bruno goed volgen en kijken welke stappen hij zet in zijn ontwikkeling. Het zijn korte, rijmende teksten met paginagrote kleurrijke illustraties."