in de media.

Publicaties

Een overzicht van publicaties in kranten, tijdschriften en journals, of op online platforms, zoals nieuwssites en social media.

 • Instellingsbrede implementatie van blended learning
  Onderwijscommunity, 18 december 2020

  Als het over blended learning gaat, ligt de focus vaak op de inzet van ICT en werkvormen op cursusniveau. Met het oog op de toekomst, gaat het meer en meer over de instellingsbrede implementatie en adoptie. Hoe bereik en begeleid je als instelling zo’n breed gedragen verandering? Ook gepubliceerd op LinkedIn.

 • Vaste columnist voor Observant
  Observant, oktober 2020 - heden
  Op regelmatige basis schrijf ik een column voor de universiteitskrant van Universiteit Maastricht, de Observant. Daarin bespreek ik observaties die ik doe in het alledaagse leven.

 • Elk nadeel heb z’n voordeel: hoe de coronacrisis ons onderwijsontwerp uitdaagt 
  Onderwijs & Gezondheidszorg, editie 5, september 2020
  In maart 2020 stond heel het onderwijsland op zijn kop. We gingen in één klap over naar afstandsonderwijs, waarbij het fysieke deel nagenoeg één-op-één in een online jasje werd gestoken. Al snel bleek echter, dat dit niet goed werkte. In de quick fix die plaatsvond was alleen geen tijd voor een goed (her)ontwerp, waarin de verschillende functies van onderwijs tot hun recht komen. Die tijd is nu echter aangebroken.

 • Blended learning wordt het nieuwe normaal op de campus
  Campus Day, juli 2020
  In het nieuwe normaal speelt de fysieke campus een basisrol, maar komt de virtuele campus komt beter in het verlengde ervan te liggen. Dat stelde ik tijdens het webinar ‘De Toekomst van de Campus’ op basis waarvan dit artikel is gepubliceerd.

 • Langs elkaar heen praten en verkeerde keuzes maken
  Observant, november 2019
  De vakliteratuur laat er geen twijfel over bestaan: de inrichting van onderwijsruimtes heeft grote impact op de leerprestaties van studenten. Toch gaat het vaak mis. In dit opiniestuk stel ik het onderwerp aan de kaak. Gepubliceerd in het onafhankelijke universiteitsblad de Observant.

 • Blended learning: een label als belemmering
  OnderwijsInnovatie, maart 2019
  Er bestaan hardnekkige misconcepties over de term blended learning. In dit artikel tackel ik deze misverstanden en beschrijf ik hoe ondersteuners en docenten hier het beste mee om kunnen gaan. Gepubliceerd in het blad OnderwijsInnovatie van de Open Universiteit.

Interviews

Een overzicht van interviews, zowel in woord als in beeld.

 • Blended learning is gewoon goed onderwijs.
  ScienceGuide, mei 2021
  Stefan Jongen en ik werden geïnterviewd over ons nieuwe boek Blended Learning en Onderwijsontwerp. We hebben het onder meer over het concept als ontwerpbenadering die alle kansen voor leren bij elkaar brengt in een logisch geheel.

 • Het klaslokaal van de toekomst
  Vastgoedsturing, editie 16, september 2020
  Leerlingen van nu zijn altijd online. Via hun smartphone, tablet of laptop begeven ze zich in de digitale wereld. Onderwijsinstellingen kunnen hier niet bij achterblijven en dus is verdere digitalisering in het onderwijs onvermijdelijk. Dit zorgt voor nieuwe uitdagingen en grote veranderingen in schoolgebouwen. En het biedt hele mooie kansen. In dit interview ga ik daar op in.

 • Blended learning wordt het nieuwe normaal
  Schoolfacilities, editie 1, september 2020
  Blended learning deed twintig jaar geleden zijn intrede in het onderwijs maar wordt lang niet altijd en overal goed toegepast. In dit artikel geef ik aan hoe hier verandering in zal komen.

 • Lies en Loes remoteshow #22
  YouTube, Mei 2020 
  Te gast bij de Loes & Lies remoteshow, waar ik spreek over verschillende scenario's voor onderwijs in de 1,5 meter maatschappij. Verder geef ik tips over 'de student centraal', tools en meer...

Recensies

Recensies van boeken en testimonials omtrent optredens bij events en trainingen.

Pixie serie, 2020

 • Leukekinderboekjes - geeft geen sterren
  "Het verhaal leest erg fijn en ik vind alle ideeën en oplossingen van Pixie erg interessant. Pixie is een slim meisje. De illustraties zijn gemaakt door Nuri Keli en die zien er kleurrijk en gedetailleerd uit, erg mooi om naar te kijken."

Kleine Held op Sokken, 2020

 • Magic of Books - 5 sterren
  "Kleine held op sokken is echt een geweldig prentenboek voor jong en oud. Iedereen kan er iets van leren en het bevat gewoon een mooie boodschap."

 

 • In de boekenkast - 5 sterren
  "De illustraties zijn gemaakt door Petra Konijn. Deze beelden het verhaal goed uit. Er is veel te zien! Ook is het gelukt om de jonge luisteraars de emoties te laten voelen die Bruno ook voelt."

 • Crea met kids - geeft geen sterren
  "Een prachtig boek met een herkenbaar verhaal. Je klein voelen als je niet veel durft en "groter " worden als je zelfvertrouwen krijgt!"

 • Kinderboekenjournaal.nl - geeft geen sterren
  "Door de mooie opbouw in het verhaal kan je de zoektocht van Bruno goed volgen en kijken welke stappen hij zet in zijn ontwikkeling. Het zijn korte, rijmende teksten met paginagrote kleurrijke illustraties."

Video's

Opnames van optredens op (online) congressen en bijeenkomsten en andere video's.