top of page

de vrijbuiter boeken.

In 2015 kreeg ik een idee. Een boek schrijven over De Vrijbuiter, de zomerkampen die bijna 50 jaar plaatsvonden in een krakkemikkig boerderijtje net over de grens in België. Als ode aan mijn vader Okke Last en oma Miek Last, en aan de natuur die we soms net iets teveel voor lief nemen. Om die magische tijd te vangen in een avontuurlijk verhaal voor kinderen van 9 tot 99 jaar, gebaseerd op echte gebeurtenissen.

Het liep een beetje uit de hand, want ik kreeg de smaak zó te pakken dat ik zelfs een tweede boek schreef over alle raadsels en spelletjes die we speelden op kamp. Zo ontstond Het Geheim van de Smid. Beide boeken zijn uitgegeven in eigen beheer, middels een succesvolle crowdfunding campagne op www.voordekunst.nl. Check de campagne hier.

Nog niet zo lang geleden heeft Maas zijn vader verloren. Hij voelt zich verdrietig en rot. Dat zijn gemene klasgenoot Kwelle hem dagelijks het leven zuur maakt, helpt ook niet echt. Dan komt hij bij De Vrijbuiter terecht. Een knotsgek zomerkamp in een krakkemikkig boerderijtje genaamd Huize Provisorisch, net over de grens in België.

Alles in het kamp hangt met ijzerdraadjes aan elkaar en regels zijn er om aan je laars te lappen. De schots en scheve hoeve ligt midden in de natuur, met achter het huis een wei vol paarden. Op het kamp ontmoet hij de maffe Okke en zijn moeder Miek, en vindt hij nieuwe vrienden in Mo en Saar.

Maar het is niet allemaal koek en ei daar op dat kamp. De vergunning van De Vrijbuiter komt op het spel te staan en er gebeuren vreemde dingen. Maas belandt telkens op de verkeerde plek, op het verkeerde moment. Dan ontdekt hij een lang bewaard geheim en moet hij alles op alles zetten om De Vrijbuiter − en zichzelf − te redden.

De Vrijbuiter is een ode aan de echte Vrijbuiter ponykampen die vanaf begin jaren zestig van de vorige eeuw bijna vijftig jaar lang hebben plaatsgevonden. Een verhaal over vriendschap, het overwinnen van angst en de schoonheid van de natuur.

Er was eens… Er was een plekje op aarde waar alles fijn was. Een plekje waar je mocht doen wat je wilde. Waar je mocht zijn wie je wou. Waar kinderen het voor het zeggen hadden en de regels er waren om aan je laars te lappen. Dat plekje heette De Vrijbuiter. En bijna vijftig jaar lang werden daar de meest fantastische raadsels en spelletjes gespeeld.

 

In dit boek vind je daarvan een bundeling. Om een winteravond gezellig te maken. Om even uit onze wereld vol schermpjes en knopjes te ontsnappen. Om plezier te maken, met elkaar. Want het hele leven is een feest, je hoeft er slechts oog voor te krijgen.

 

Het Geheim van de Smid is een bundeling van raadsels en spelletjes die in de vergetelheid zijn geraakt. De bundeling hoort bij de jeugdroman De Vrijbuiter en geeft een weergave van de geheime wapens die je kunt inzetten om kinderen een onvergetelijke tijd te bezorgen.

Cover Geheim van de Smid.png
bottom of page